打印 上一主題 下一主題
收起左側

外國band v.s. 日本視覺系

原帖由 達達仔 於 7-6-2008 11:30 發表

標題係 視覺系....,而L'Arc~en~Ciel 唔係v系的 haha

v系冇咩問題 化裝只係個呢個系既特色  除左耳既刺激就係眼
你地話佢地扮晒型咁? 而加既v系 我的確覺 化裝 金色 等等  而加v系我覺得係濫晒

但樓主可唔可 ...

我唔係V系既FANS,而較出名我又聽過既得a9同Gxxx,

原帖由 雪靈 於 7-6-2008 15:41 發表
請你地唔好歧視VR的風格...
自己睇唔順眼就要話人地樣衰.似人妖..要帶有色眼鏡看VR BAND 嗎?
點解做VR就要比人話到禁?
音樂有唔同風格,有唔同的種類.

好聽係風格,但難聽D咪係突出自己既做法,
我曾見過v系有個係男扮女,又有人妖FEEL,
如果係有料既,唔一定要扮到咁既樣,好似日本仲
有好多唔同既BAND,冇任何誇張既化妝,但佢地都好出色,
v唔單止比到視覺上既刺激,仲比到我個胃有強烈刺激

當然,你係V系FANS既,我講哩堆野一地係廢話,我講咩你都唔會岩聽,
正如你可以話外國BAND廢,樣衰,D歌醒目,我都會唔鐘意,
我只係頂唔順佢地面發洩,你都可以係到大罵外國BAND

回復 支持 反對

v唔單止比到視覺上既刺激,仲比到我個胃有強烈刺激

當然,你係V系FANS既,我講哩堆野一地係廢話,我講咩你都唔會岩聽,
正如你可以話外國BAND廢,樣衰,D歌醒目,我都會唔鐘意,
我只係頂唔順佢地面發洩,你都可以係到大罵外國BAND
-----------------------------------------------
但係我從來無話個外國band 廢wo
然而你們卻在這狂踩vr
我都有聽佢地的歌(Linkin Park)
只是不爽你們隨便就話佢地
你看不順眼就不要看阿.沒人叫你看阿.
不要為了捧高自己的偶像而踩低別人的偶像
視覺系是著重在視覺風格之上
而且vr 裡面都有有實力的band 係度
例如x japan.呢隊band 都好出色.
回復 支持 反對

L'Arc~en~Ciel  之前都好像是玩視覺
回復 支持 反對

原帖由 雪靈 於 7-6-2008 21:06 發表
v唔單止比到視覺上 ...

我冇捧高偶像,何況我冇任何偶像,只是喜歡聽
他們的歌,我也不想見,但有時出街,見到有成班人玩cosplay,
我亦少聽佢地既歌,如果真係有實力既,咁講聲對唔住
回復 支持 反對

我冇捧高偶像,何況我冇任何偶像,只是喜歡聽
他們的歌,我也不想見,但有時出街,見到有成班人玩cosplay,
我亦少聽佢地既歌,如果真係有實力既,咁講聲對唔住
------------------------
為何連他們的歌都不聽就這樣說人家.,
跟本就沒嘗試接觸
以下是引用他們所說過的話
~
就如澳門某些人說:"香港某些人模仿佢地所知道GE視覺系
9唔搭8一大堆.係到以為自己好型
係到扮高尚."
"真正ge V.R就係比呢d假扮 ge人影衰哂,同埋令人誤解左真正ge 意義"
~
但香港裡面都有dd v 系band的. 例如:夜來怨.

回復 支持 反對

老實講..........
對唔住都講句
V系D歌我有聽過
都只係一般
例如看到樓上的圖片,一看到他們的形象就令我對他們的歌大減興趣
又例如食緊飯果陣見到(佢地)....我D食就會好自然禁噴出黎
唔好再講落去....
外國band 跟本就唔可以同日本視覺系比
2邊SELL GE野唔同

回復 支持 反對

回復 36# 的帖子

邊SELL GE野唔同<<<如果唔係點會有視覺系[[yoyo_213]]
我鐘意外國BAND多D...比較賣重實力....幾好聽[[yoyo_172]]
回復 支持 反對

原帖由 Ed草hk 於 8-6-2008 23:59 發表
老實講..........
對唔住都講句
V系D歌我有聽過
都只係一般
例如看到樓上的圖片,一看到他們的形象就令我對他們的歌大減興趣
又例如食緊飯果陣見到(佢地)....我D食就會好自然禁噴出黎
唔好再講落去....
外國ba ...

吾吾,,我都覺,,
見到佢地咁既樣..覺得佢地係出泥比人睇多過係出泥唱歌囉=v=
回復 支持 反對

D D 野都係個人喜好
化妝唔係唔好
好多外國band 都會化妝
但係同vr 對比起==
真係唔知點講出黎(個人意見)
回復 支持 反對

我自己個人係咁覺得啦@@"
每次無論要接觸咩野未聽過既band,我都會聽左歌先->睇live觀察臨場準->搵團員資料
如果真係鐘意聽既,佢咩樣我真係冇所謂,
我一直都係咁講,世界上既音樂係無止境,有你鐘意亦都有你唔鐘意,
冇人迫你鐘意你討厭既band,只不過基於尊重,你可以講你唔鐘意d咩,
而唔需要岐視或者好極端地反(我係講緊某d local band友既extreme睇法..)

你要誇張/樣衰/千奇百怪既,唔止日本,外國都有好多,
只不過我個人覺得日文都係亞洲既語言之一,比較有親切感,而且聽得明,
有時外語such as最normal既英文啦..
唔係話好難明,但係佢地d意境的確係比亞洲歌難明好多,

up左咁多廢話真係唔好意思= =+
回復 支持 反對