打印 上一主題 下一主題
收起左側

外國band v.s. 日本視覺系

回復 50# 的帖子

發癲=.="咁則係好carzy
回復 支持 反對

但係你見唔到d觀眾好High比佢帶動哂咩= =
我覺得真係好正  = =
回復 支持 反對

依排鐘意左係咁嗌既歌,,幾正
Bring Me The Horizon - Braile
回復 支持 反對

日本BAND都有D好好ge...
dir en grey果類
回復 支持 反對

日本視覺系*

幾型嫁

我好鍾意
回復 支持 反對

原帖由 FHiu 於 19-6-2008 21:49 發表
依排鐘意左係咁嗌既歌,,幾正
Bring Me The Horizon - Braile

WoW,正 Screamo

估唔到呢度都有人聽emo core
回復 支持 反對

視覺系是從日系搖滾發展出來的一種樂團類型。視覺系這個名稱實際上和任何音樂類型無關,是用來指稱那些擁有誇張服裝與化妝的樂團。在日本,視覺系的樂迷幾乎都是由青少女所組成。在其他國家裡視覺系樂迷的數量相對而言較少,而男女比例則大致相同。
視覺系樂團的成員通常有引人注目的化妝,誇張的髮型以及精心製作的服裝。雖然絕大部分的視覺系樂團都是男性,但是他們的服裝與化妝時常會被視為是女性化的。服裝元素對樂迷的吸引力非常大,有為數眾多的少女會Cosplay他們最喜歡的樂團,尤其是在日本的演唱會或者是在美國動畫展上。

你連視覺系既定義都唔知叫乜就批評日本視覺系
樓主你係咪膠左d?
真正視覺系定義:
視覺系就是融合聽覺與視覺,
突破音樂疆界加添視覺上的華麗感,
以視聽隻方面為核心。

視察系造型以艷麗的化妝,頭髮的設計,童話般華麗的衣著造型為其賣點,
華麗背後同時具有現場演出的實力。
而樂風方面,搖滾中兼具歌謠化。

你果段定義又係唔知邊d白痴仔作出黎ga啦
仲有視覺系之父松本秀人既偶像正係你果d外國樂團-KISS   hide模仿KISS既造型而創立視覺系出黎ga )
回復 支持 反對

視察系造型以艷麗的化妝,頭髮的設計,童話般華麗的衣著造型為其賣點,

我最唔同意d點
搞到周街都係tb
老老實實.....睇見想嘔

emo core夜晚聽聽到訓唔著
high大哂

回復 支持 反對

原帖由 Ed草hk 於 1-7-2008 15:41 發表

我最唔同意d點
搞到周街都係tb
老老實實.....睇見想嘔

emo core ...

果d傻仔唔識音樂就去整個look 咪mk lo
唔關佢地班人事ga bo
回復 支持 反對

回復 58# 的帖子

i love mcr !!!!
題外話..有冇買最新果隻碟??
我都係中2歐美果d band多..
日本既視覺系我覺麻麻地la
回復 支持 反對