打印 上一主題 下一主題
收起左側

外國最出名5大Punk PoP Rock band 有冇人唔同意

如果Blink 182未解散就一定有份 有好多rock band都係受到佢地既影響
致於The Offspring 都有資格上到第6
回復 支持 反對

=.="點解咁多單fans?
單fans是指:只鐘意一隊band

我好多band都鐘意...至於話經典又出名到冇咩人唔識搖滾樂隊一定是
Foo Fighters*,Nivuna*,...Metallica*
slikpot(呢個比較近代d!但都有超老手的經驗)*
The Killers(幾正的樂隊..又係好多人都識的)*
Nightwish(超正的女主音神話搖滾)*
至於係香港流行果幾隊..就係樓主所講果d*我是非常喜歡聽的!^^

The Offspring好正的說...呢首>>>The Kids Aren't Alright
maroon5我識.,.但係少聽..不合我耳...
Keane唔知有冇人識呢?Bon Jovi?(我幾鐘意聽..好老老的聲音w_+)
30 Seconds to Mars拿左獎應該好多人知...佢地都幾勁的...不過我都係聽得一兩首...佢地既歌
回復 支持 反對

原帖由 24321371 於 24-12-2008 15:45 發表
=.="點解咁多單fans?
單fans是指:只鐘意一隊band

我好多band都鐘意...至於話經典又出名到冇咩人唔識搖滾樂隊一定是
Foo Fighters*,Nivuna*,...Metallica*
slikpot(呢個比較近代d!但都有超老手的經驗)*
The ...

你講咁多都係想話你識好多band姐....可惜你連slipknot個名都打錯
回復 支持 反對

回復 53# 的帖子

=.="汗"SHARE都有罪?.....你真係廖膠打WOR...[[bao_27]]
最可惜既係....你講每一句都令人好想打KILL死你...
所以我講咁多野都有價值過你果一句冇POINT既廢話[[bao_46]]

回復 支持 反對

回復 樓主 的帖子

緊係同意啦.咁好聽v_v
回復 支持 反對

其實如果用客觀黎講......係好難分到最「出名」既「五大」的
因為樓主講係既外國最出名5大
即係要用客觀去睇啦- -+
點分「出名」先?
銷量?知名度?名氣?巡迴演出次數?
而且唔同地區既人同唔同年紀既人有唔同睇法
例如avril lavigne…可以咁講 佢係普遍香港後生就多識既歌星嫁啦
只少d唔聽英文歌既人 見到佢個樣都認得佢嘛 (佢老公就.....- -+)
但係…同如果要同外國地區度 大把rock band出名過佢吧
(avril lavigne雖然唔係band 但都係rock 所以用黎比一比較…)
green day linkin park呢d出名過佢吧 銷量都好過她啦…
上埋東南亞…非洲銷量榜添…死未- -....
之但係你問下d普通既香港人 「下?linki n park ? green day ?咩黎嫁?」
十個有9個都咁答 始終品味唔同…
再者 年齡群既問題
披頭四都算rock band嫁wo…the rolling stone 啊U2啊果d都係好好出名既樂隊
但問年青人就比較少聽了吧 但問左d上年紀既人又鐘意聽wo
所以5大其實都幾難區分的
不如話自已最鐘意既5大吧 因為呢度幾十個會員仔代表唔到整個外國樂壇既狀況
回復 支持 反對

回復 56# 的帖子

其實樓主都係想問下姐=_+"當然冇咩代表性啦[[bao_31]]
回復 支持 反對

原帖由 迷之歷史 於 25-12-2008 17:06 發表
其實如果用客觀黎講......係好難分到最「出名」既「五大」的
因為樓主講係既外國最出名5大
即係要用客觀去睇啦- -+
點分「出名」先?
銷量?知名度?名氣?巡迴演出次數?
而且唔同地區既人同唔同年紀既人有唔同 ...

正如你所講的確係香港有咁既情況出現,我之前都問過我班上同學你地識唔識Sp,GreeDay,Sum41,Linkin park依d,最後我班得一個人係識 (呆
回復 支持 反對

回復 58# 的帖子

=.=佢問番你....S.H.E. F.I.R...JAY....X-JAPAN...你可能唔識仲多過佢XD
回復 支持 反對

原帖由 24321371 於 25-12-2008 18:09 發表
=.=佢問番你....S.H.E. F.I.R...JAY....X-JAPAN...你可能唔識仲多過佢XD

台灣我都重識一部份,S.H.E F.I.R依d組合係台灣紅左咁耐我點會唔識? (笑
回復 支持 反對