打印 上一主題 下一主題
收起左側

香港音樂 ,樂壇 唉

沒錯, 我也曾經問過自己, 英文成績不算好
哪會懂欣賞歐美歌曲? 倒不如乖乖的為香港歌手舉牌
閣下言之有理, 部份人不能理解香港樂壇
反之執著崇洋以表示自己的修養

但客觀分析香港樂壇
雖說情歌也有一定道理
但道理 ...
五月霜 發表於 25-2-2009 18:01

其實,要懂欣賞歐美歌曲又不難,
閣下因英文成績不算好,我5年前反而就是因為這樣才聽英文歌,
已過時的,現代的,很潮的,還有快到不知在唱什麼的,各種的都有聽,
但有句話我相信我說出來或者會沒人相信,
「我聽的外國歌,包括日文歌,大多是有聽其歌,但多數不知其貌的」
如coldplay,我最常聽的就是Viva La Vida,卻不知他們是什麼國家的人,樣亂是怎樣
又如Daniel Powter...我最愛聽的是自細從娘的錄音帶聽到的beautiful sunday,但他是什麼國家人,我又不知
L'Arc~en~Ciel,我最常聽到的就是它的日文動漫歌,可是我又是不知是怎樣子的
再來Simple Plan,Lionel Richie,Starship...這些我都不知的,但我卻常聽他們的歌= =

部份真的是聲靚,歌能入耳,易上口,這無否認真的值得欣賞啊...(但我甚少因為這樣而去了解那歌星的資料)
同時,其實額外的來想,這樣又會學到英/日文呢(不同的文法也是)
回復 支持 反對

農夫果d就冇「愛」呢個問題,,,,
回復 支持 反對

其實,要懂欣賞歐美歌曲又不難,
閣下因英文成績不算好,我5年前反而就是因為這樣才聽英文歌,
已過時的,現代的,很潮的,還有快到不知在唱什麼的,各種的都有聽,
但有句話我相信我說出來或者會沒人相信,
「我聽的外國歌, ...
Roy 發表於 28-2-2009 00:06

現在也正在努力從歌詞學習英文!
農夫果d就冇「愛」呢個問題,,,,
Ky-W 發表於 28-2-2009 00:19

是阿, 頗欣賞他們那些有意義的歌曲^^
回復 支持 反對

隨此之外,佢地成日翻唱其他國家歌手既歌,可謂冇乜新意~!!
e句最同意...伊藤由奈隻endless story比人翻唱加上冇唱功...唱又唱唔出個感情...電視重要同人講[真唱真音樂]...我想問佢知唔知咩叫歌
回復 支持 反對

現在也正在努力從歌詞學習英文!

是阿, 頗欣賞他們那些有意義的歌曲^^
五月霜 發表於 28-2-2009 12:25 AM

可惜佢地d rap真係不知所謂
回復 支持 反對

香港既音樂市場係主要係金錢.....
唔係理隻歌好唔好聽/.\
回復 支持 反對

(話說理性討論,其實樓主及其轉貼回來的內容都不見得理性-_-||
內容多都是以人家的不好來襯托出自家的好)

偏聽則暗 兼聽則明
感覺上好像沒什麼好歌
歌曲大多數是情情塌塌

那些什麼「愛是最大權利」「好好戀愛」等 ...
Roy 發表於 25-2-2009 02:46 PM

事實上是某點香港歌曲有深度...但係唱出嚟都係feel唔到隻歌...可能係e個問題...但係e家既香港歌真係令我覺得不知所謂...特別係copy...樂壇口口聲聲話人down歌...咩版權...咁佢copy人歌...改下詞...咁就出隻叫新歌...咁係唔係我copy隻game改一改game名...轉個開頭片...咁就可以出隻叫新game???好多人話衛x隻陰天假期好聽...但係我又想反問佢一句---咁你有冇聽過原唱同衛x既分別有幾大...伊藤由奈隻好歌比人copy又唔知...只係知個情字就得...以上係我個人睇法...都係支持外國樂壇既理由(雖然都有copy)
回復 支持 反對

香港既音樂市場係主要係金錢.....
唔係理隻歌好唔好聽/.\
黑色彩虹 發表於 28-2-2009 12:54 AM

香港人除左錢重有咩???online Game都係咁...錢錢錢錢
回復 支持 反對

可惜佢地d rap真係不知所謂
litszhong 發表於 28-2-2009 00:38

對比當年陳冠希的<<香港地>>,農夫有時候真的有點遜...

不過,農夫的這種rap可就是他們的風格._.
深入思考多一層,若他們跟外國的rap沒異樣,那樣不也是被人喊他們是抄人/沒自己風格嗎= =?
回復 支持 反對

嗯...roy講得有道理..不過呀roy你又真係懶左d=="連找歌手既資料都不想去do囧
回復 支持 反對